Cikkek

Diego Costa 2018 januárjától ismét az Atlético Madrid-ot erősíti mind a szurkolók, mind saját maga nagy örömére. A brazil-spanyol csatár 4. idényét fogja ezzel megkezdeni mint a klub A csapatának játékosa.

Costa

Costa még 2014 nyarán - egy fantasztikus szezon után, melyben megnyerte a LaLiga-t az Atléticoval - igazolt a londoni Chelsea csapatához, összesen 38 millió Euró fejében. Angliában is remekült szerepelt, 3 szezon alatt 24 gólpasszt szerzett és 58-szor talált az ellenfél kapujába, valamint 2 Premier League cím megnyeréséhez segítette a "kékeket". Miután viszont idén januárban a Chelsea-nek nem sikerült őt 90 millió Euróért eladnia Kínába, feszült lett a hangulat Costa és az edző, Antonio Conte között, aki a szezon végén egy SMS-ben kiadta a játékos útját.

Costa ezek után nem volt hajlandó visszautazni a Chelsea nyári edzőtáborába és elárulta, hogy csak az Atlético Madrid-ba hajlandó visszaigazolni, amit a matracosok is erősen támogattak. Ez rengeteg egyeztetés után nagyjából 40 millió Font fejében meg is történt, így Costa januártól munkába állhat.

Van szüksége azonban a klubnak egyáltalán Costa-ra? De még mennyire!

A jelenlegi támadószekciónkat Griezmann, Gameiro, Correa, Torres és Vietto alkotják. Griezmann mondhatni hozza standard világklasszis formáját, Correa a tavalyi formahanyatlása után kirobbanó teljesítménnyel kezdte az új szezont, Gameiro műtéten esett át, így még félig-meddig lábadozik, Vietto pedig sajnos egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az argentin-olasz csatár 32 mérkőzésen csupán 3 góllal és 5 gólpasszal rendelkezik, ezáltal szinte biztos, hogy januárban vagy legkésőbb a szezon végén továbbáll. Vietto esete kisértetiesen hasonlít Raúl Jiménez-ére, akit a világbajnokság után nagy reményekkel hozott a csapat Madridba, ahol azonban nem tudott megfelelni és 1 fejelt gól után értékesítették a Benfica csapatába.

A mostani támadósorban Torresen kívül tehát nincs igazi középcsatár, aki jól tudja megtartani a labdát, jól fejel, remekül tud befejezni és jól lavírozik az ellenfél védői közöztt a 16-os környékén. A spanyol klublegenda - habár az elmúlt 3 évben 28 gólt és 13 asszisztot szerzett Ateti színekben - lassan 34 éves lesz, így bármennyire is imádják a szurkolók és a klub alkalmazottai, Torres már csak másodlagos-harmadlagos szerepkörben tud hatékony lenni, elsőszámú csatárként kevésbé.

Így égető szükségunk van (mondhatni már 2 éve) egy olyan befejező csatárra, aki jól ki tudja egészíteni Griezmann-t és fizikálisan is helyt tud állni egy felálló, betonvédelmű csapat ellen is. Costa távozása óta talán Mandžukić volt az egyetlen akit ilyen típusú csatárnak tekinthettünk.

A csapat így végre egységessé válhat, egy stabil védelem és középpálya mellé egy kiegyensúlyozott támadósor társulhat, így nem (csak) Griezmann individuális tejesítményétől függne tovább csapatunk támadóereje.

Milyen párhuzam vonható Costa visszatérése és Torres visszatérése között?

Az a legkisebb dolog, hogy mindketten a szezon közepén, januárban igazoltak (újra) az Atlético-hoz (Torres 14/15 - Costa 17/18), azonban ennél több egybeesés is észrevehető.

Torres érkezését megelőzően, a Griezmann-Mandžukić duó brillírozott. A horvát, aki addigra fél szezon alatt 20 gólt szerzett és a Spanyol Szuperkupa döntőben is győztes gólt lőtt, kirobbanthatalannak tűnt a csapatból. Azonban egy súlyos térdsérülés a remek szezonját és Atlético-s karrirjét is keresztbevágta. Raúl Jiménez a fent említett okok miatt nem tudta megfelelően pótolni így az esetek nagy részében Raúl García került fel ékként, Griezmann pedig mögötte, egy kicsit visszahúzódva játszott.

Fernando érkezése tehát indokolt volt, és bár nem minden meccsen szerzett gólt, az elmúlt 3 évben mindig a csapat segítségére tudott sietni, akár a csereként, akár kezdőként számított rá Simeone. A 15/16-os szezonban kiemelkedően jól muzsikált, megszerezte első BL-gólját az Atlético-val és egy saját rekordját is megdöntötte: 5 egymást követő meccsen képes volt betalálni. (Abban a szezonban összesen 12 gólt és 5 gólpasszt szerzett).

Costa előtt tehát adott az alkalom, hogy ismét maradandót alkosson: meghatározó tagjává válhat a támadószekciónak, ezáltal pedig  ütöképessé teheti a csapatot, mind a hazai, mind a nemzetközi porondon.

A cikk illusztrációját a Goal.com készítette.

 

Hozzászólások  

#4 ZoliZoltán 2017-09-22 15:34
Nálam obban szerintem senki nem várta Costát!!! 8)
Idézet
#3 Beni 2017-09-22 09:28
Nagyon jó!
Nekem amúgy borzasztóan tetszik, hogy nem igazolhattunk és nem ment el senki. Ez a brigád télre nagyon erős lesz ebben biztos vagyok. Correa hatalmas értékké növi ki
majd magát.
Sajnos azt is látni kell, hogy Grizi lehet télen itt hagy minket. De ne így legyen, látni akarom én is a Costa-Grizi duót.
Torres már nem nagyon használható. Gameiro,Vietto duóból maradjon egy, aki jobban bírja a padot.
Vitolo-nak pedig Gaitan-nal kell majd harcba szállnia. Úgy gondolom a tavaszi szezon után egyikük menni fog, ha Gaitan nem lép már télen le. Ügyes gyerek, szurkolok neki ősszel,de abban a fránya védekezésben és presszióban nem fejlődött sokat ez az egyik probléma vele.
Idézet
#2 Zodiac 2017-09-21 20:17
Rettentően örülök ennek a hírnek ! Én is iszonyat várom már a Januárt :D
Idézet
#1 pantic 2017-09-21 19:46
szerintem diego costa lesz az új diego costa!
a faszi defibrillátor lesz a támadójátéknak. végre nem azt kell nézni, hogy sorban pattannak le a védőkről!
de kurvára várom már a januárt mert addig az is kiderül, hogy ki hajlandó megküzdeni a helyéért, plusz nyomás alatt teljesíteni.
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.