Ha Madridba mennél

wanda

Ezen az aloldalon próbálunk segíteni annak, aki még nem volt kint, de szeretne eljutni Madridba, a Wanda Metropolitanóba, de leírjuk azt is, mit érdemes még látni a városban.

Sajnos a Calderón utolsó idénye is lejárt, így azt a legendát már nem lehet meccshangulatban megtapasztalni.

Első tipp - a kiutazás: több légitársaság is indít járatot Madridba, a legolcsóbbak természetesen a fapados gépek. Ezek közül a WizzAir és a RyanAir indít legsűrűbben gépeket. Az érkezés a Barajas repülőtérre történik. Érdemes a repjegyet 2-4 hónapra előre foglalni, mert az ára egyre feljebb megy.

Második tipp - a közlekedés: Madrid metróhálózata az egyik legjobb a világon. 13 vonal szeli át a várost, nincs olyan hely, ahová ne tudnánk metróval elmenni. A reptéren is van állomás, itt meg is vehetjük a jegyünket, az ottani automatáknál. Egyszerű a kezelése, nem lehet gond a jegy vásárlása. A 10 alkalmas jegyet ajánljuk, kb ennyi elég is egy ott töltött hétvégére. 2017 óta a reptéri metrószakasz használata sajnos egy plusz jegy felhasználásával jár. Részletek, árak itt.

Harmadik tipp - a szállás: Madridban rengeteg hostel, hotel, és más különböző hely kínál szállást. Érdemes a belvárosban foglalni, mert az ár itt sem megfizethetetlen, viszont minden a közelben van. A booking.com oldalon sok ezer szállás közül lehet válogatni, rengeteg szűrő alapján. A szállás jellemzően 4-6 hónappal előre foglalva a legolcsóbb.

Negyedik tipp (a legfontosabb) - a MECCS: ha már megérkeztünk, és "berendezkedtünk", ideje meccsre indulni. Ott kint ez kicsit másképp működik, mint itthon. Például ha este nyolckor van a meccs, arra már legalább délután négykor érdemes elindulni. Útba kell ejteni pár kocsmát, parkot, és érdemes elidőzni a stadion környéki árusok sátrai között, legalább is a Vicente Calderón esetében így volt - a Metropolitanónál is erre számíthatunk.

Ezek a sátrak sok olyan cuccot is árulnak, amit a hivatalos ajándékboltban nem kaphatunk meg, vagy sokkal drágábban. Egy példa rá: egy sál a Tienda Oficialban 15-17 euro, a sátrakban megkaphatjuk 10-11 euróért ugyanazt a nyakravalót. 

A másik nagyon fontos dolog a kocsma! Számtalan hely van, ahová érdemes benézni. Szinte mindegyik helyen óriási a hangulat már órákkal a meccs előtt. Sajnos a "törzshelyünk", a Bar Casa Angel pár éve bezárt. A Vicente Calderón melletti Doblete tulajdonosa itt is már előre köszön nekünk, pedig azért olyan sűrűn mi sem vagyunk kint. De legutóbb is a "Hungría" kiáltással üdvözölte egy csoportunkat. A penya-sálunk a mai napig kint díszeleg a falon, miként a matricánk is. Ez a hely a legajánlottabb kategória. Nem kevésbé ajánlott a Mahou sör!

                                                                                                                                              Ottó és Bálint a Doblete előtt

Meccsre ugye jeggyel megy be az ember. :) A jegyet érdemes legkésőbb a meccs előtti napon megvenni, szinte minden meccsre lehet még kapni, kivéve talán a két legnagyobb riválisunk ellenit, azokra minden bérletes elmegy, és az utazási irodák is felvásárolnak minden tikettet amit csak tudnak. Az árakról a klub hivatalos oldalán tudtok tájékozódni, az Entradas fül alatt.

Ötödik tipp - a látnivalók: Madrid tele van szebbnél szebb műemlékekkel, látnivalókkal. Ezekről a legegyszerűbb egy sima turistakalauzból tájékozódni. A belváros bővelkedik érdekességekkel. A Plaza Mayor, a Puerta del Sol, a királyi palota, a Retiro park, a Gran Vía, a Prado múzeum mind érdekes látnivaló. Atlético-szurkolóknak kötelező néznivaló a Neptuno szobor, ahová ünnepelni jár a colchonero társadalom. Kihagyhatatlan a Ventas, ahol a bikaviadalokat tartják. Ha szerencsés az utazó, pont kifoghat egy olyan napot, amikor van bikaviadal. Ezeken a rendezvényeken szinte visszamegyünk az időben, mintha csak a XVI. században járnánk. Bár erre Madrid több látványossága is alkalmas.

                                                                                                                                                               Plaza Mayor

                                                                                                                                                           Neptuno

Hatodik tipp - egyéb dolgok: az ivás mellett az evés is fontos dolog, ezért érdemes pár sort erről is említeni. Bevásárlás szempontjából az El Corte Inglés nagyáruházak élelmiszerboltjai a legjobbak. Itt szinte minden megtalálható, és ami fontos, hogy itt a legolcsóbb minden. A másik, amit nem érdemes kihagyni, az a Museo del Jamón étteremlánc. A belvárosban több ilyen is van, itt akár állva, vagy ülve is fogyaszthatunk finomabbnál finomabb dolgokat. A fő "látványosság" természetesen a Jamón Serrano, ez a sonka méltán világhírű. De például a paellát sem érdemes kihagyni. Rengeteg finom étel van, itt csak ez a pár került említésre.

Ezek volnának talán a legfontosabb tudnivalók, ha valaki meccsre készül Madridba, annak is a szebbik, piros-fehér felébe. Természetesen rengeteg dolog van, ami innen kimaradt, de ezek, amik itt fel vannak sorolva, szigorúan csak a "penya szemével nézve", tapasztalatból kerültek említésre. Van más étterem, több látnivaló, ezek itt az általunk már tapasztalt és bevált dolgokról szólnak.

Ha bárkinek lenne még a felsorolakon kívül észrevétele, tapasztalata, írja meg hozzászólásban. Ha bármi kérdés felmerül, azt is hozzászólásban tegyétek fel. Reméljük, ezzel az írással sokaknak tudunk segíteni a kijutásban és a kint tartózkodásban.

(Képek: Bálint)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.