Ha Madridba mennél


Mostanában egyre többen kerestek meg minket, vagy tesztek fel kérdéseket itt az oldalon arról, hogy lehet megnézni a helyszínen egy Atlético meccset. Ezzel az írással próbálunk segíteni annak, aki még nem volt kint, de szeretne eljutni Madridba, a Vicente Calderónba, de leírjuk azt is, mit érdemes még látni a városban.

Annyi rossz hír mindjárt az elején: ez lesz a Calderón utolsó idénye, mert a 2017-18-as idénytől új stadionba költözik az Atlético. Szóval aki még látni akarja a Calderónt, annak ebben a szezonban érdemes befizetnie az utazást...

De természetesen minden más a "helyén marad" a városban... :)

Első tipp - a kiutazás: több légitársaság is indít járatot Madridba, a legolcsóbbak természetesen a fapados gépek. Ezek közül a WizzAir, és a RyanAir indít legsűrűbben gépeket. Az érkezés a Barajas repülőtérre történik. Érdemes a repjegyet nagyon időben lefoglalni, ha már tudjuk a sorsolást, és kinéztünk egy meccset, azonnal foglaljunk, mert a jegyek ára napról-napra mehet feljebb.

Második tipp - a közlekedés: Madrid metróhálózata az egyik legjobb a világon. 12 vonal szeli keresztül-kasul a várost, nincs olyan hely, ahová ne tudnánk metróval elmenni. A reptéren is van állomás, itt meg is vehetjük a jegyünket, az ottani automatáknál. Egyszerű a kezelése, nem lehet gond a jegy vásárlása. A 10 alkalmas jegyet ajánljuk, kb ennyi elég is egy ott töltött hétvégére.

A metro weboldala, jegyárak:

 https://www.metromadrid.es/en/viaja_en_metro/Tarifasybilletes/billetes/

Harmadik tipp - a szállás: Madridban rengeteg hostel, hotel, és más különböző hely kínál szállást. Érdemes a belvárosban foglalni, mert az ár itt sem megfizethetetlen, viszont minden a közelben van. A mi ajánlatunk a Hostal La Casa de La Plaza, szinte a belváros közepén, rögtön a Plaza Mayor mellett. Nagyon olcsó hely, a személyzet jó fej, és már respektje van ott a magyar szurkolóknak. A legkeresettebb szállásfoglaló oldalon könnyű a foglalás, de itt is időben kell foglalni, mert az ára, és az elhelyezkedése miatt nagyon kedvelt hely a turisták körében.

                                                                                              A hostal az emeleten található.

 http://www.lacasadelaplaza.com/

Negyedik tipp (a legfontosabb) - a MECCS: ha már megérkeztünk, és "berendezkedtünk", ideje meccsre indulni. Ott kint ez kicsit másképp működik, mint itthon. Például ha este nyolckor van a meccs, arra már legalább délután négykor érdemes elindulni. Útba kell ejteni pár kocsmát, parkot, és érdemes elidőzni a stadion-környéki árusok sátrai között. A Vicente Calderón stadion a Piramídes metroállomásról közelíthető meg, amely az 5-ös, zöld vonalon van. Az aluljáróból kilépve rögtön belefutunk a meccsre érkezők forgatagába. Egymás után sorakoznak a különböző sátrak, amelyekben jobbnál-jobb relikviákat vehetünk, vagy ehetünk-ihatunk egy jót. A tömeggel haladva így könnyen elérhetjük a stadiont.

Érdemes azért elidőzni ezeknél a sátraknál, mert sok olyan cuccot árulnak, amit a hivatalos ajándékboltban nem is kaphatunk meg, vagy megkapunk, de sokkal drágábban. Egy példa rá: egy sál a Tienda Oficialban 15-17 euro, a sátrakban megkaphatjuk 10-11 euróért ugyanazt a nyakravalót. 

A másik nagyon fontos dolog a kocsma! Számtalan hely van a stadion körül, ahová érdemes benézni. Szinte mindegyik helyen óriási a hangulat már órákkal a meccs előtt. Sajnos a "törzshelyünk", a Bar Casa Angel pár éve bezárt. Amit helyette ajánlunk, az a stadion aljában lévő Bar El Doblete. A tulajdonos itt is már előre köszön nekünk, pedig azért olyan sűrűn mi sem vagyunk kint. De legutóbb is a "Hungría" kiáltással üdvözölt minket. A penya-sálunk a mai napig kint díszeleg a falon, miként a matricánk is. Ez a hely a legajánlottabb kategória. Nem kevésbé ajánlott a Mahou sör!

                                                                                                                                              Ottó és Bálint a Doblete előtt

Meccsre ugye jeggyel megy be az ember. :) A jegyet érdemes a meccs előtti napon megvenni, minden meccsre lehet kapni, kivéve talán a két divatcsapat ellenit, azokra minden bérletes elmegy, és az utazási irodák is felvásárolnak minden tikettet amit csak tudnak. Jegyet a stadion 32-es kapujánál lehet venni. Az iroda nyitva van hétköznap 9-19-ig, pénteken 9-15-ig, szombaton csak ha meccs van, 10-14-ig. Az árakról a klub hivatalos oldalán tudtok tájékozódni, az Entradas fül alatt.

Ötödik tipp - a látnivalók: Madrid tele van szebbnél-szebb műemlékkel, látnivalóval. Ezekről a legegyszerűbb egy sima túristakalauzból tájékozódni. A belváros bővelkedik érdekes helyekkel. A Plaza Mayor, a Puerta del Sol, a királyi palota, a Retiro park, a Gran Vía, a Prado múzeum, mind mind érdekes látnivaló. Atlético-szurkolóknak kötelező néznivaló a Neptuno szobor, ahová ünnepelni jár a colchonero társadalom. Kihagyhatatlan a Ventas, ahol a bikaviadalokat tartják. Ha szerencsés az utazó, pont kifoghat egy olyan napot, amikor van bikaviadal. Ezeken a rendezvényeken szinte visszamegyünk az időben, mintha csak a XVI. században járnánk. Bár erre Madrid több látványossága is alkalmas.

                                                                                                                                                               Plaza Mayor

                                                                                                                                                           Neptuno

Hatodik tipp - egyéb dolgok: az ivás mellett az evés is fontos dolog, ezért érdemes pár sort erről is említeni. Bevásárlás szempontjából az El Corte Inglés nagyáruházak élelmiszerboltjai a legjobbak. Itt szinte minden megtalálható, és ami fontos, hogy itt a legolcsóbb minden. A másik, amit nem érdemes kihagyni, az a Museo del Jamón étteremlánc. A belvárosban több ilyen is van, itt akár állva, vagy ülve is fogyaszthatunk finomabbnál-finomabb dolgokat. A fő "látványosság" természetesen a Jamón Serrano, ez a sonka méltán világhírű. De például a paellát sem érdemes kihagyni. Rengeteg finom étel van, itt csak ez a pár került említésre.

Ezek volnának talán a legfontosabb tudnivalók, ha valaki meccsre készül Madridba, annak is a szebbik, piros-fehér felébe. Természetesen rengeteg dolog van, ami innen kimaradt, de ezek, amik itt fel lettek sorolva, szigorúan csak a "penya szemével nézve" iránymutatók. Amely dolgok itt le lettek írva, tapasztalatból lettek említve. Van más szálláshely, más étterem, több látnivaló, ezek itt az általunk már megtapasztalt, és bevált dolgokról szólnak.

Ha bárkinek lenne még a felsorolakon kívül észrevétele, tapasztalata, írja meg hozzászólásban. Ha bármi kérdés még lenne, azt is hozzászólásban fel lehet tenni. Remélem ezzel az írással sokaknak tudok segíteni a kijutásban, és a kinttartózkodásban.

Üdv, Bálint. 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.