Ha Madridba mennél


Ezen az aloldalon próbálunk segíteni annak, aki még nem volt kint, de szeretne eljutni Madridba, a Wanda Metropolitanóba, de leírjuk azt is, mit érdemes még látni a városban.

Sajnos a Calderón utolsó idénye is lejárt, így azt a legendát már nem lehet meccshangulatban megtapasztalni.

Első tipp - a kiutazás: több légitársaság is indít járatot Madridba, a legolcsóbbak természetesen a fapados gépek. Ezek közül a WizzAir és a RyanAir indít legsűrűbben gépeket. Az érkezés a Barajas repülőtérre történik. Érdemes a repjegyet 2-4 hónapra előre foglalni, mert az ára egyre feljebb megy.

Második tipp - a közlekedés: Madrid metróhálózata az egyik legjobb a világon. 13 vonal szeli át a várost, nincs olyan hely, ahová ne tudnánk metróval elmenni. A reptéren is van állomás, itt meg is vehetjük a jegyünket, az ottani automatáknál. Egyszerű a kezelése, nem lehet gond a jegy vásárlása. A 10 alkalmas jegyet ajánljuk, kb ennyi elég is egy ott töltött hétvégére. 2017 óta a reptéri metrószakasz használata sajnos egy plusz jegy felhasználásával jár. Részletek, árak itt.

Mivel az új stadion nagyon messze van a belvárostól - a Calderón-nal ellentétben - ide szinte csak metróval tudunk kijutni. Szép kis út kifelé, de ha időben elérjük az esetleges csatlakozást, "röpke" háromnegyed óra alatt a Metropolitano-nál lehetünk. Két metróvonalon is odajuthatunk, elsősorban a 7-es (narancs színű) metro útvonalán (ha a belváros felől jövünk a Hospital del Henares végállomás felé), az Estadio Metropolitano megállónál szálljunk le (az itteni megálló látnivalónak sem semmi, és nem csak a mérete miatt, hanem a falakat díszítő Atlético-címerek miatt is), ez közvetlenül a stadion alatt van. Ha egy kicsit sétálni is akarunk, érdemes egy megállóval előbb leszállni, a Las Musas megállónál. A másik metróvonal a 2-es (piros színű), a Las Rosas megállónál szálljunk le (ez egyben a végállomás is), ide az jöjjön, aki a meccs előtt egy kicsit iszogatna is. Itt, a Calle Sofia-n lefelé haladva már megnyitott pár kocsma, érdemes beülni az egyikbe a sok csíkosmezes szurkoló közé. Ezen a szakaszon van magyar vonatkozású látnivaló is, a Calle Budapest sarkán látható az '56-os magyar emlékmű. 

Érdemes jó pár órával a meccs kezdete előtt kimenni a stadionhoz, mert rengeteg program, és látnivaló várja a szurkolókat. A Metropolitano körül sok sátor, és stand árulja a portékáit. Aki gyerekkel megy, számára is van sok program. Kicsit kezdünk mi is "eldivatosodni", legalább is erre utaló jelek vannak a pálya körül, és a stadionon belül is. Az egész kezd egy kicsit cirkusz-szerűvé válni, és eltűnt pont az a varázs, ami miatt érdemes volt Atléti-mezben kimenni a stadionhoz. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a hangulat a Calderón-nal együtt elvész. Ez sem rossz feeling, de nagyon más feeling. Egyenlőre...aztán idővel talán ez is olyanná válik. 

Harmadik tipp - a szállás: Madridban rengeteg hostel, hotel, és más különböző hely kínál szállást. Érdemes a belvárosban foglalni, mert az ár itt sem megfizethetetlen, viszont minden a közelben van. A booking.com oldalon sok ezer szállás közül lehet válogatni, rengeteg szűrő alapján. A szállás jellemzően 4-6 hónappal előre foglalva a legolcsóbb.

Negyedik tipp (a legfontosabb) - a MECCS: ha már megérkeztünk, és "berendezkedtünk", ideje meccsre indulni. Ott kint ez kicsit másképp működik, mint itthon. Például ha este nyolckor van a meccs, arra már legalább délután négykor érdemes elindulni. Útba kell ejteni pár kocsmát, parkot, és érdemes elidőzni a stadion környéki árusok sátrai között, legalább is a Vicente Calderón esetében így volt - a Metropolitanónál is erre számíthatunk.

Ezek a sátrak sok olyan cuccot is árulnak, amit a hivatalos ajándékboltban nem kaphatunk meg, vagy sokkal drágábban. Egy példa rá: egy sál a Tienda Oficialban 15-17 euro, a sátrakban megkaphatjuk 10-11 euróért ugyanazt a nyakravalót. 

A másik nagyon fontos dolog a kocsma! Számtalan hely van, ahová érdemes benézni. Szinte mindegyik helyen óriási a hangulat már órákkal a meccs előtt. Sajnos a "törzshelyünk", a Bar Casa Angel pár éve bezárt. A Vicente Calderón melletti Doblete tulajdonosa itt is már előre köszön nekünk, pedig azért olyan sűrűn mi sem vagyunk kint. De legutóbb is a "Hungría" kiáltással üdvözölte egy csoportunkat. A penya-sálunk a mai napig kint díszeleg a falon, miként a matricánk is. Ez a hely a legajánlottabb kategória. Nem kevésbé ajánlott a Mahou sör!

                                                                                                                                              Ottó és Bálint a Doblete előtt

Meccsre ugye jeggyel megy be az ember. :) A jegyet érdemes legkésőbb a meccs előtti napon megvenni, szinte minden meccsre lehet még kapni, kivéve talán a két legnagyobb riválisunk ellenit, azokra minden bérletes elmegy, és az utazási irodák is felvásárolnak minden tikettet amit csak tudnak. Az árakról a klub hivatalos oldalán tudtok tájékozódni, az Entradas fül alatt.

Ötödik tipp - a látnivalók: Madrid tele van szebbnél szebb műemlékekkel, látnivalókkal. Ezekről a legegyszerűbb egy sima turistakalauzból tájékozódni. A belváros bővelkedik érdekességekkel. A Plaza Mayor, a Puerta del Sol, a királyi palota, a Retiro park, a Gran Vía, a Prado múzeum mind érdekes látnivaló. Atlético-szurkolóknak kötelező néznivaló a Neptuno szobor, ahová ünnepelni jár a colchonero társadalom. Kihagyhatatlan a Ventas, ahol a bikaviadalokat tartják. Ha szerencsés az utazó, pont kifoghat egy olyan napot, amikor van bikaviadal. Ezeken a rendezvényeken szinte visszamegyünk az időben, mintha csak a XVI. században járnánk. Bár erre Madrid több látványossága is alkalmas.

                                                                                                                                                               Plaza Mayor

                                                                                                                                                           Neptuno

Hatodik tipp - egyéb dolgok: az ivás mellett az evés is fontos dolog, ezért érdemes pár sort erről is említeni. Bevásárlás szempontjából az El Corte Inglés nagyáruházak élelmiszerboltjai a legjobbak. Itt szinte minden megtalálható, és ami fontos, hogy itt a legolcsóbb minden. A másik, amit nem érdemes kihagyni, az a Museo del Jamón étteremlánc. A belvárosban több ilyen is van, itt akár állva, vagy ülve is fogyaszthatunk finomabbnál finomabb dolgokat. A fő "látványosság" természetesen a Jamón Serrano, ez a sonka méltán világhírű. De például a paellát sem érdemes kihagyni. Rengeteg finom étel van, itt csak ez a pár került említésre.

Ezek volnának talán a legfontosabb tudnivalók, ha valaki meccsre készül Madridba, annak is a szebbik, piros-fehér felébe. Természetesen rengeteg dolog van, ami innen kimaradt, de ezek, amik itt fel vannak sorolva, szigorúan csak a "penya szemével nézve", tapasztalatból kerültek említésre. Van más étterem, több látnivaló, ezek itt az általunk már tapasztalt és bevált dolgokról szólnak.

Ha bárkinek lenne még a felsorolakon kívül észrevétele, tapasztalata, írja meg hozzászólásban. Ha bármi kérdés felmerül, azt is hozzászólásban tegyétek fel. Reméljük, ezzel az írással sokaknak tudunk segíteni a kijutásban és a kint tartózkodásban.

(Képek: Bálint)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.