Cikkek

Hírösszefoglaló - ENSZ, BL, Godín

Az elmúlt két hétben több olyan dolog történt a klub háza táján, amiről érdemes röviden beszámolni.

A klub alapítványához tartozó Egészségügyi és Sportkutatóközpont vendége volt Morata. A sajtónyilvános esemény fő célja az lehetett, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy létezik ez az intézmény. A majadahondai edzőközpont területén található intézet munkatársai jelenleg számos szellemileg fogyatékos személy bevonásával nagyon alapos kutatásokat folytatnak azzal kapcsolatban, hogy a rendszeres sportolás milyen hatást fejt ki a szellemi és fizikai fejlődésükre. Az eddigi tapasztalatok nagy reményekkel kecsegtetnek, a kutatás tanulságai pedig a későbbiekben világszerte nagyon hasznosak lehetnek abban, hogy a fogyatékkal élők életminőségét az elérhető legmagasabb szintre emeljék. Erről a kutatásról biztosan fogunk még hallani.

Korábbi legendánk, Diego Godín is rivaldafényt kapott. A méltán körülrajongott hátvéd tiszteletére a Szurkolói Klubok Nemzetközi Szövetsége által összehozott eseményen találkozhatott a közönség az uruguayival. Megjelent a jelenlegi csapatból Koke, Griezmann, Oblak, Gimenez, Simeone, de a nosztalgiázás kedvéért felsorolom a korábbi nagy játékosokat, akik megjelentek: Roberto Solozábal (a klub legendáit összefogó klub elnöke), Luiz Pereira, Mario Suárez (ő jelenleg tévés kommentátor), Moya, Gabi, Roberto Fresnedoso, Cacho Heredia, Manolo, German Burgos, Bermejo, Diego Alonso, Orozco, Pedro Pablo, Pedraza és Augusto Fernandez. Videókban és beszédekben felidézték, hogy a világ akkori egyik legjobb hátvédje az Atletivel bajnoki címet, Király-kupát, két Európa-ligát, három Európai Szuperkupát, és egy Spanyol Szuperkupát nyert. Külön kiemelték, hogy a bajnoki címet eldöntő Barcelona-Atléticón ő fejelte az aranyat érő gólunkat. Emlékeztek, micsoda bulit csaptunk a körúton lévő egykori Atleti-kocsmában? :)

GodinBucsu1

Csatlakoztunk az ENSZ Sports for Climate Action kezdeményezéséhez. Ez újabb lépés a klub fenntarthatósági törekvéseinek. A cél a klímaváltozás elleni küzdelem, amit Spanyolország nagyon megérez a 21. században, hiszen a felmelegedés és kevesebb csapadék miatt szenved a mezőgazdaság, elsivatagosodik az ország, a nagyobb városokban nyáron vízkorlátozásokat kell bevezetni. Legendás stadionunk, a Vicente Calderón a Manzanares-folyó partján épült, de aki járt már ott, az tudja, hogy az már csak nevében folyó, valójában patakká töpörödött. Régen pedig még teherhajók járták... Csak remélhetjük, hogy ez a kezdeményezés nem olyan, mint amikor a samponra ráírják, hogy 95%-ban természetes alapanyagokból készült, az összetevőinek 95%-a pedig víz.

Különjáratokat indít a klub Dortmundba. A tegnapi hazai 2-1-es győzelemmel nincs letudva a BL-továbbjutás, jövő kedden Németországban is megfelelő eredményt kell elérni. Spanyolországban központi téma, hogy a szurkolók nem találnak megfizethető utazási lehetőséget, hiszen bár autóval nem lenne drága az út, ha 4-5 felé osztják a költséget, azonban mindösszesen 40 órát kell autózni egy 90 perces meccsért, a repülőjáratok pedig nagyon drágák. Ennek megoldására az Atleti vezetősége három különgépet indít 800 férőhellyel a regisztrált szurkolói klubtagok számára. Ebben benne van az oda-vissza repülőút, reptéri transzferek, utasbiztosítás és egyéb díjak, mindösszesen 520 euró értékben, amiből fejenként 200 eurót a klub nagylelkűen magára vállalt. A fentebb már említett Szurkolói Klubok Nemzetközi Szövetsége is beszállt a szervezésbe, ők még egy negyedik gépet indítanak 200 fős kapacitással. Az Atleti vezetősége úgy döntött, ennek utasait is megtámogatják a 200 euróval. Azóta már ki is osztották a helyeket, és tájékoztatták a szerencséseket a lehetőségről. Az akcióból kimaradó szurkolók pedig, ha mindenképp menni akarnak, ki kell venniük 3 nap szabadságot, és buszoz utazást szerveznek, vagy pedig mélyen a zsebükbe nyúlnak, és megfizetik a nagyon drága kereskedelmi járatokat.

Remélem, nem haragszotok meg egy kis személyes elmélkedésért. Kedves Matracosok, közel 20 éve, talán 2006-ban lettem az Atletico Madrid magyar rajongói oldal akkori verziójának (nem is emlékszem, hogy atw-s volt, vagy extrás, segítsetek ki ebben) szerkesztője. Ezzel lettünk ketten, hiszen korábban Szalai Laci, Samby egyedül csinálta évekig. Sok éven át napi szinten nagyon aktív voltak, és kiépült akkoriban egy olyan közösség is, amiben a tagok naponta olvasták az oldalt, fénykorunkban pedig még a találkozókat is havi-kéthavi rendszerességgel szerveztük, hogy összejöjjünk focizni, beszélgetni, meginni valamit és megnézni a csapat meccsét. Mára kicsit megcsappant itt az aktivitás, többször is kerestünk olyan fiatalokat, akiknek az idejébe belefér az oldal szerkesztése, és van hozzá kedvük, de olyan megoldás nem lett, ami azt eredményezte volna, hogy megint naponta kerüljenek ki cikkek. Hiszen, ha emlékeztek, annak idején még az aznapi edzésriportot is lefordítottam a klub honlapjáról. Voltak nagyon érdekes rovatok. Nagy fájdalom nekem, hogy ez ma már nincs így. De ezen változtatni szeretnénk, és az atleticomadrid.hu ismét az a hely lesz, amit érdemes megnyitni, és többet ad, mint ha valaki csak a facebookon nézni az oldalunkat. A régiek emlékezzenek vissza, az újak higgyék el, hogy a meccsek közben jó élmény és érdemes itt, a fóromon értekezni a többiekkel. Szeretném azt is, ha még ebben a szezonban tartanánk ismét egy komolyabb találkozót, ami több lesz az elmúlt években megszokott alkalmankénti közös meccsnézésnél. Ahol sokan összejövünk, focizunk is, és újra olyan barátságok köttetnek, amiből régen kéthavi találkozók is kialakultak, pedig emlékezzetek vissza, akkor még nem szerepelt ilyen fényesen a csapat. Hosszú kihagyás után boldogan írom alá ezt a cikket megint úgy, ahogy régen sok éven át naponta tettem.

Aúpa,
dusp

Hozzászólások  

#1 Hajpa-yes 2024-04-11 10:48
Ez az Pongi!Köszi!!
Idézet

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.