Cikkek

Ha ma a világ 5 legjobb kapusát kéne megneveznünk, büszkén, szubjektív véleménnyel mondhatnánk, hogy hárman közülük az Atlético csapatában nőttek igazi nagy játékossá. David De Gea és Thibaut Courtois után Jan Oblak az, aki új magasságokba tör az Atlético színeiben.

0 Oblak

A kezdetek

Oblak pályafutását a szlovéniai NK Olimpija csapatánál kezdte meg. A 09/10-es szezonban került fel az U19-es korosztályból a felnőttek közé és rögtön alapemberré vált, 33 meccsen védhette a klub hálóját. Érdekesség, hogy korábbi csapattársak visszaemlékezése szerint ebben az időszakban az Olimpija minden játékos számára biztosított egy autót, Oblak azonban nem élt a lehetőséggel és inkább biciklivel járkált a pár utcára lévő edzőközpontba.

A kiemelkedő tevékenységére azonban nemcsak a csapat vezetősége, hanem a fiatal tehetségek felfedezésében nagy tapasztalattal rendelkező Benfica is felfigyelt, így a következő szezonban, a még mindig csak 18 éves Oblak 1,7 millió Euró fejében a portugál sztáregyesülethez szerződött.

Ez azonban nem jelentette, hogy egyből az első csapata tagjává vált, fejlődése érdekében országon belül először a Beira-Mar, majd az Olhanense, Leiria és a Rio Ave csapatokhoz került kölcsönbe.

Végül a 12/13-as szezonban sikerült megragadnia a Benfica első csapatánál és bár alapemberré vált, 30 meccsen 40 gólt kapott, igaz, 8 mérkőzésen nem vették be a hálóját. A következő szezonban emiatt nem igazán számítottak rá a kezdetekben, sokszor keretbe sem került, vagy a második csapathoz vezényelték. Ahogy azonban a Benfica a BL-ből az Európa-ligába került, úgy került vissza Oblak is a csapat kapujába, nemcsak nemzetközi szinten, hanem a bajnokságban is. 28 meccsen 2500 percet töltött a pályán és mindössze 8(!)gólt kapott, 22 találkozón nem tudtak átjutni rajta.

Madridban eközben a bajnokság megnyerése után olyan sztárjátékosok távoztak, vagy tértek vissza egyesületükhöz, mint Diego Costa, David Villa, Filipe vagy éppen Courtois. Asenjo és Roberto távoztak, Aranzubia pedig szögre akasztotta a stoplist, így az Atlético keretében egyedül a fiatal Bernabé maradt meg kapusként.

A 14/15-ös szezon elején a csapat a rutinos Moyá-t szerződtette a Getafe csapatától, majd őt követte Oblak, akiért 16 millió Euró-t sem sajnáltak kifizetni, ez a mai napig a legdrágább kapusigazolás a LaLiga történelmében.

Az Atlético játékosaként

Az akklimatizálódás jegyében a Szuperkupa meccsein és a LaLiga első fordulóiban még Moyá állhatott a csapat kapujában, Oblak helyzetét pedig tovább nehezítette, hogy összeszedett egy hátsérülést, ami kitolta a bemutatkozásának időpontját. Első mérkőzésére a BL-ben került sor, az Olympiacos elleni, idegenbeli találkozón. Oblak azonban nem remekelt, a csapat pedig 3-2-re elbukta a mérkőzést (a szintén frissen igazolt Antoine Griezmann ekkor szerezte meg első gólját a csapat színeiben).

Oblak így ismét padra került, Moyá pedig magabiztosan szerepelt az ezt követő mérkőzéseken. A visszatérést érdekes módon szintén egy BL meccs hozta el számára: a Leverkusen elleni hazai mérkőzésen Moyá sérülését követően Oblak váltotta, remekül szerepelt, a csapat pedig tizenegyesekkel továbbjutott. Attól a pillanattól fogva, a mai napig Jan gyakorlatilag kirobbanthatatlan az Atleti kapujából. Tavaly kényszerült egy rövidebb időre az oldalvonal mellé egy vállsérülés miatt, ekkor azonban Moyá remekül tudta pótolni.

Az elmúlt csaknem 4 évben fantasztikus teljesítményt nyújtott, 2 Zamora díjat nyert és többször választották a LaLiga és a BL a forduló és az év csapataiba.

Moyá-val remek barátságot ápolnak, sokat segítik egymást és az sem elhanyagolható, hogy Jan már szinte tökéletesen beszél spanyolul, ami nagyban megkönnyíti a kommunikációt közte és az edzői stáb között.

Jelenlegi szerződése 2021-ig szól, azonban a klub nagy erőkkel dolgozik ennek meghosszabbításán, hiszen rengeteg csapat szeretné soraiban látni a szlovén kiválóságot. Mi azért reméljük, hogy sok éven keresztül láthatjuk még Atlético színekben a világ egyik, ha nem legjobb focikapusát!

0 oblakmoya

Az ominózus pillanat, Oblak váltja Moyá-t a Leverkusen ellen.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

atm Atlético Madrid, Peña Atlética de Hungría
Az Atletico Madrid labdarúgócsapatának magyar szurkolói oldala.